СОВРЕМЕННЫЕ ПОДХОДЫ К ПРОЕКТИРОВАНИЮ ГИБРИДНЫХ БИОМЕТРИЧЕСКИХ СИСТЕМ, ОСНОВАННЫХ НА ТЕХНОЛОГИЯХ РАСПРЕДЕЛЕННОГО РЕЕСТРА - nazym; Оспанов, Руслан; Калиев, Арман; Зернов, Дмитрий (Вестник ВКТУ им. Д. Серикбаева, 2025)
Биометриялық технологияларды таратылған тізілім технологияларымен, атап айтқанда блокчейн технологиясымен интеграциялау саласындағы зерттеулер заманауи гибридті биометриялық жүйелерді жобалау кезінде қауіпсіздікті, құпиялылықты және функционалдық үйлесімділікті арттыру жолдарын іздеуге бағытталған. Биометрия және блокчейн технологияларының бір-біріне тәуелсіз артықшылықтары мен әлеуеті бар. Олардың интеграциясы осы артықшылықтарды өзара тиімді пайдалануға мүмкіндік береді. Бұл мақала биометрия мен блокчейн технологияларын біріктірудің әртүрлі аспектілеріне арналған. Блокчейндегі сәйкестендіру мен қол жеткізуді басқару деңгейінде биометриялық жүйелерді пайдалану мәселесі, атап айтқанда биометриялық цифрлық қолтаңбаларды әзірлеу және пайдалану мәселесі қарастырылуда. Биометриялық деректерді басқаруда блокчейнді қолдану, атап айтқанда блокчейнде биометриялық үлгілерді қауіпсіз сақтау да қарастырылады.