ҚАЗІРГІ ТАҢДАҒЫ ГЕОДЕЗИЯЛЫҚ ҚАМТАМАСЫЗ-ДАНДЫРУДЫҢ ТЕОРИЯЛЫҚ ЖӘНЕ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ТҰРҒЫДАН ЗЕРТТЕУ ЖОЛАРЫ - Sagybekova, Akmaral (Вестник ВКТУ им. Д. Серикбаева, 2023)
Осы мақалада қазіргі таңдағы геодезиялық қамтамасыздандырудың теориялық және технологиялық тұрғыдағы зерттеулер баяндалған. Геодезиялық қамтамасыздандырудың нәтижесіндегі жер планетасы, геодезиялық желілері, объектілері мен жер бедеріндегі инженерлік құрылыстардың тұрақты орналасу мен олардың қозғалыстарын атықтау жолдары қарастырылған.Мақалада әлемдегі желілерді салу үшін қолданылатын спутниктік өлшеу әдістері жайында баяндалған. Атап айтқанда геодезиялық спутниктік желінің үш дәрежесін құру туралы қысқаша мағлұмат берілген. Мысал ретінде құрылыс аймағындағы желі нүктелерін ықшамдау барысында оларды жиілендірудің маңызы мен ғимараттарды жобалау барысындағы маңызы зор. Аталған мақалада геодезиялық қамтамасыз етудің жаңа мақсаты ретінде экономикалық тұрғыдан, ақпараттарын біртұтас координаттық негізде, оларды бірқар қағидалар мен бірыңғай талаптарға келтіру қажеттігі туындайды. Сол себепті зерттеу барысында қазіргі таңдағы геодезиялық қамтамасыз етуді қалыптастырудың қазіргі кезеңінің ерекшеліктері, маңыздары мен негізгі факторлары баяндалған. Нақтырақ айтқанда: қоғамды жалпы ақпараттандыру аспектісінде экономика салалары тарапынан геодезиялық ақпаратқа қойылатын жаңа талаптар; аумақтарды тұрақты дамыту қажеттіліктерін ескере отырып, геодезиялық қамтамасыз етудің жаңа талаптары.