ДЕРЕКТЕРДІ КӨРІНЕТІН ЖАРЫҚ АРҚЫЛЫ БЕРУГЕ БОЛАТЫН МОДУЛЯЦИЯ ӘДІСТЕРІН ЗЕРТТЕУ - Болатова, Анар; Алимханова , Аслима; Григорьева, Светлана (Вестник ВКТУ им. Д. Серикбаева, 2024)
Андатпа – Байланыс саласындағы оптикалық диапазонға негізделген жаңа бағыттардың пайда болуы қазіргі заманғы сымсыз инфрақұрылымды ұйымдастырудағы бар проблемалармен түсіндіріледі. Қазіргі уақытта деректерді беру үшін кеңінен қолданылатын радиожиілік жолағы шамадан тыс жүктелген және жылдам өсіп келе жатқан трафикті және сымсыз деректер қызметтеріне сұранысты қанағаттандыра алмайды. Оптикалық диапазонды пайдалануға негізделген сымсыз жүйелерді қосымша енгізу бар мәселелерді шешуге көмектеседі. Көрінетін жарық байланысы оптикалық сымсыз байланыстың құрамдас бөлігі ретінде желідегі деректерді беру жылдамдығына қойылатын талаптарды жүзеге асыруға және қолданыстағы сымсыз желілердің өткізу қабілетіне жүктемені азайтуға мүмкіндік береді. Мақалада сымсыз оптикалық байланыс желісіндегі модуляция әдістері талқыланады. Жүйе өнімділігі үшін маңызды модуляция сипаттамалары зерттеледі. Импульстік модуляция түрлері үшін берілген сигнал-шуыл қатынасы бар уақыттық толқын пішіндерін алу үшін қуат спектрінің тығыздығы есептеледі және зерттеледі. Қосымша ақ гаусс шуы болған кезде OOC-NRZ үшін идеалды жіберу және қабылдау жүйесінің моделі құрастырылған, ол ішкі көрінетін жарықты деректерді беру жүйелеріне жарамды. Сигналдардың пішіндері және аспаптық және сыртқы шудың әсері зерттелді. Эксперименттік деректер негізінде бит қателік ықтималдығының есептелген мәндері берілген. Ұсынылған имитациялық модель жарық беру жүйесіндегі нақты қабылдағыш құрылғыларды жобалауда қолданылуы мүмкін. Кілт сөздер - модуляция әдісі; оптикалық арна; көрінетін жарық байланысы; деректерді беру; сымсыз жүйе; симуляциялық модель.